Masszázshenger és a korrekció

Cikkem címének olvasásakor bizonyára sokakban felmerül egy kérdés. Valóban használható egy “buta” masszázshenger, vagy bármilyen kütyü arra, hogy a testtartásomat vagy mozgásszervrendszeri diszfunkciómat, esetleg sérülésemet kezelje?

IGEN, TUDOM HOGY FURCSÁN HANGZIK, DE A VÁLASZOM AZ, HOGY IGEN!

Nyilván az első lépés, hogy ismerned kell a tartáshiba, diszfunkció, vagy sérülés okait. Mi terapeuták tudjuk, hogy ez a legnehezebb lépés a gyógyulás felé. Ahhoz, hogy felkutassuk egy fájdalom okát rengeteg tesztet, funkcionális vizsgálatot kell elvégezzünk. Ha az okokat nem ismerjük, kizárólag csak tüneti kezelést tudunk végezni, ami hosszú távon soha nem nyújt megoldást. Az emberi test egy összefüggő rendszer. A kötőszövetnek köszönhetően minden sejtünk az összes többivel kapcsolatban van. Így a boka a térddel, a térd a csípővel, a csípő a gerinccel vagy a vállal. Egy kezeletlen bokasérülés gyakran okozhat ellenoldali vállproblémát, különösen komolyabb sportterhelés esetén.

Egy tartáshiba vagy diszfunkció nagyrészt az izomtónus megváltozásának köszönhető. Sokszor nehéz megállapítani, hogy a tyúk volt előbb vagy a tojás. Vagyis egy rossz testtartás akár munka, akár sport közben, az egyoldalú terhelés, vagy esetleges felvett szokásaink először a felületes nagy izmokban okoznak változást, majd az adott pozíció a mély kis izmokban rögzül.

 

A felületes izmok kevésbé hajlamosak egy-egy pozícióban rögzülni, viszont a mély izmok pont erre vannak specializálódva. A mély izmok rögzítik a tartásunkat mozgás közben, ezzel stabilizálják az ízületeket, a nagy izmok inkább az erőkifejtésben játszanak szerepet. De ha megfordítom a dolgot, egy sérülés nagyon komolyan bele tud nyúlni a rendszerbe, és tartós változásokat tud előidézni. Ha csak arra gondolok, hogy egy jól sikerült térdműtét után is minimum 6 hét rögzítő kell, ami a sántítással egyenlő, akkor már érthető, hogyan tud a másik oldalon is elromlani valami.

De mi is változik meg a testtartás változásával?

Vannak olyan izmok, izomcsoportok, melyek berövidült és vannak olyanok, melyek megnyúlt állapotban rögzülnek. Ezeket a változásokat terápiás módszerekkel lehet visszaállítani.

Persze elrontani mindig mindent könnyebb, mint kijavítani a már meglévő hibát. Sajnos itt sem elég egy kezelés vagy gyógytorna. Tehát a legnagyobb hangsúly a rendszerességen van!

Akkor hogyan is használható egy masszázseszköz a diszfunkciók ellen?

Az izmokat körbevevő és átszövő fascia hálózatban létrejött összenövések, letapadások, folyadékhiány és megvastagodás egyaránt okozhat rövidülést vagy megnyúlást az izom hosszában. A fascia hálózat egészséges működésének visszaállítására jól használható a henger.

Nyilván a berövidült és a megnyúlt izmok különböző kezelési módszereket igényelnek, melyeknek leírása egy cikkben lehetetlen.


  • Ha szeretnél többet tudni a hengerrel, labdával végezhető korrekciós módszerekről jelentkezz az Izomláncok korrekciós hengerelése online előadássorozatomra.
  • Ha a Testtartás elemzés előadássorozatot választod, akkor a testtartás hibák felismerésében kapsz segítséget.
  • A mozgásvizsgálat tesztgyakorlatairól bővebben A mozgás biomechanikája sorozatban találsz információt.